Ziua 5: Invata bucuria

O iniziua5ma vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele.

(Proverbe 17:22)

Bucuria nu se culege doar din extraordinarul vietii, din surprize si placeri de moment. Bucuria este o atitudine si se invata! M-am luptat mult cu aceste ganduri. In spital e extrem de greu sa cultivi bucurie cand esti inconjurat doar de suferinta. Am invata insa ca doar bucuriile contrafacute palesc in fata durerii. Am invatat ca exista o stare de bucurie permanenta care isi are esenta in Dumnezeu. Paginile Bibliei ne indeamna sa ne bucuram in orice vreme. Dar oare asa ceva e posibil? Bucuria poate fi cultivata si in mijlocul cancerului?

Imi amintesc de doamna doctor, care in fiecare dimineata la vizitele medicale, ma indemna sa fiu vesela, rodind bucurie in inima. Mi se pareau absurde si nefondate sfaturile ei. Cum as putea sa ma bucur cand sunt diagnosticata cu cancer in stadiul 4, iar 90% din celulele din corpul meu sunt canceroase?!  De unde si cum sa adun bucuria? Cum sa o strang la mine in suflet cand nu imi mai gasesc placerea in nimic?! I-am cerut lui Dumnezeu sa ma invete si sa imi explice ce este de fapt bucuria.

Peste cateva zile, intamplator, am inceput sa citesc interviul unui neurolog celebru, care afirma ca celule au inteligenta lor, iar mania sau suferinta imobilizeaza timp de 5-6 ore celulele ce aparare ale organismului, punand sistemul imunitar in repaus. Insa tot nu imi era suficient. Voiam sa stiu ce parere are Dumnezeu despre asta. In timp ce imi citeam Biblia, am ramas socata la cuvintele din Cartea Proverbelor: o inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele. Atunci in mintea mea s-a produs o schimbare. Mi-am amintit de alt pasaj: Bucurati-va in nadejde. Fiti rabdatori in necaz. Staruiti in rugaciune. (Romani 12:12). 

Am inceput sa pun toate informatiile cap la cap, iar lucrurile prindeau contur: Dumnezeu e singura sursa de bucurie autentica. Doar Dumnezeu poate stinge setea sufletului si doar El poate umple inimile cu o bucurie continua si o pace care intrece orice pricepere. Stintiific s-a demonstrat deja ca o inima mahnita aduce uscaciunea oaselor, dar Dumnezeu ne-a spus deja asta de mii de ani. Am lasat cuvintele acestea sa prinda viata peste mine si am inceput sa cultiv bucuria cu fiecare zi si clipa traita.

Acum, cea mai mare bucurie pentru mie este sa pot sa ma incant cu parfumul piersicilor in zilele de vara, gandindu-ma ca Dumnezeu a creat gustul lor atat de special ca eu sa culeg de acolo o farama de fericire. Da, Dumnezeu a creat piersica pentru mine si pentru bucuria mea! Iar bucuria asta nu mi-o aduce nici un alt lucru material. Daca inainte as fi spus ca sunt meteosensibila, iar starea mea de spirit e permanent dependenta de vreme, acum lucrurile s-au schimbat. Zilele mohorate si ploioase le vad ca o mare binecuvantare, pentru ca Dumnezeu este cel care da ploaie la timp si ne la timp. Da, vantul ma face fericita, pentru ca pot sa ii simt adierea cu miresme de flori de camp.

Suferinta te face sa realizezi cat de importante sunt aceste mici lucruri pe care noi le consideram nesemnificative. Dar iti garantez, ca in momentul in care esti tintuit intr-un pat de spital, iar gustul alimentelor iti este alterat datorita medicamentelor, vei percepe viata si bucuria altfel. Multe luni la rand, pentru mine, apa – atat de necesara vietii – mi se parea ca are consistenta uleioasa si gust dulceag. Si eram nevoita sa beau pana la patru litri pe zi. Dar ce bucurie imensa am experimentat in ziua in care apa a inceput sa fie asa cu mi-o aminteam in zilele cand eram sanatoasa.

Tu de unde iti extragi bucuria?

Signature Simona POP 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *